AKTUÁLNE : Hľadáme čášníka/čašníčku│Darčeková karta 

Prvé sake sa v Japonsku objavilo pred viac ako 2000 rokmi ako „nápoj bohov“.

Čo si treba všímať?

Najdôležitejšou hodnotou sake je percento obrúsenia ryže. Čím menšie obrúsenie, tým lepšie. Percento obrúsenia zásadne ovplyvňuje kvalitu saké, bežne sa stretávame s variantami obrúsenia na 70% , ale môže to byť aj 50% alebo menej. Ľudia si často tento údaj mýlia s obsahom alkoholu. 

Z čoho sa vyrába?

Hlavné ingrediencie sú: ryža (ryža na výrobu sake sa od jedlej ryže líši tým, že má výrazne menej proteínov a má väčšie a silnejšie zrná), voda (významná ingrediencia, ktorá zohráva veľkú úlohu pri finálnej kvalite sake. Obsah minerálov a iných zložiek vo vode môže radikálne zmeniť kvalitu finálneho produktu.), koji a kvasnice.

Ako sa vyrába?

Napriek tomu, že mnohí prirovnávjú sake k vínu, nie je to celkom tak. Proces výroby je podobný výrobe piva. Základom kvalitného saké je ryža a voda. Celý proces výroby sake začína obrúsením ryžových zŕn.

Po niekoľkohodinovom máčaní vo vode je ryža pripravená na ďalší dôležitý proces - naparovanie, pri ktorom sa ryža uvarí. Po naparení a ochladení sa ryža rozdelí na dve časti. Jedna časť putuje do kvasných nádob. Druhá časť sa posype špeciálnou plesňou= “koji”. Pomocou enzýmov začne štiepiť škrob obsiahnutý v ryžových zrnách na jednoduché sacharidy, z ktorých vďaka procesom kvasenia vzniká alkohol.

Tento proces trvá približne 5 až 7 dní, a je takisto prísne kontrolovaný. Nasleduje niekoľko týždňov fermentácie. Po ďalších 2-3 týždňoch fermentácie je hmota pripravená na filtráciu – proces, ktorým sa z hmoty získava samotné sake. Filtráciou získané sake má spravidla obsah alkoholu okolo 20% , dorieďuje sa preto vodou na finálnych 15-16%. Takto pripravené saké sa ešte necháva dozrieť niekoľko týždňov až mesiacov v nerezových alebo keramických nádobách a následne sa plní do fliaš.

Čo je prémiové sake?

V súlade s národnými normami sa prémiové saké môže variť iba z ryže, vody, kvasníc a koji, fermentovanej formy. Sake v Iasai pochádza z rodinných fariem v Japonsku z oblastí TOCHIGI, MIE, OKAYAMA, WAKAYAMA, KAGOSHIMA.

Akých výrobcov podporujeme v Iasai?

TENTAKA - mesto Ohtawarav v prefektúre Tochigi. Príroda všade navôkol, v letných mesiacoch teplo, naopak v zimných mesiacoch chlad - takto stále počasie je ideálne pri výrobe sake.

KANKOUBAI - prefektúre Mie. Výrobca je známy pestovaním vlastnej ryže. Pre svoju obmedzenú produkciu je toto sake veľmi vzácne.

značka CHIKURIN - znamená bambusový les. Výrobca Marumoto sa nachádza na úpätí hôr Chikurin vďaka tejto polohe poskytuje oblasť dva najdôležitejšie faktory pre prémiové sake = horskú vodu a úrodný pôdu, ktorá je ideálna na pestovanie špeciálnej sake ryže.Výrobca Marumoto je označovaný ako farmársky výrobca = pestuje si vlastnú ryžu na výrobu sake.

TSURU-UME likér - vyrobený z vysoko kvalitného ovocia z prefektúry Wakayamy. Tento výrobca má vďaka svojim kontaktom prístup k najlepšiemu ovociu v krajine.

KOMAKI likér - pálenica Komaki, mesto Satsuma. Na sever od liehovaru sa nachádza posvätná hora Shibi, z ktorej získavajú vodu pre shochu (pálenku). Ručne drvené slivky namáčajú v ich vysokokvalitnej shochu, z čoho vzniká tento znamenitý likér.

TIP

SAKE pite spoločne s jedlom, zvýrazní jeho chuť. 

Pojem “sake” používajú v Japonsku zvyčajne na všeobecné označenie alkoholu - pivo, víno a whisky. Samotné sake (druh alkoholu) nazývajú “Nihon-shu” alebo “sei-shu”. 

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácií

Súhlasím